Dzień Flagi

dodano 2017-03-27 14:32 w kategorii: Ludzie

„Powiewa flaga,  gdy wiatr się zerwie

A na tej fladze biel i czerwień

Czerwień to miłość, biel-serce czyste.

Piękne są nasze barwy ojczyste”

Czesław Janczarski „ Barwy ojczyste”

Od kilku lat drugiego maja każdego roku obchodzimy Dzień (Święto) Flagi Rzeczypospolitej Polskiej. Święto to zostało ustanowione 20 lutego 2004 roku przez Sejm RP. W tym dniu wywieszamy, na budynkach użyteczności publicznej, balkonach mieszkań   i domów flagi narodowe. Ten dzień jest okazją do uzewnętrznienia naszego patriotyzmu. Wiele organizacji przeprowadza różnego rodzaju akcje czy manifestacje patriotyczne. Przy okazji organizowania wszystkich wydarzeń tego dnia, należy jednak pamiętać o genezie samego Dnia Flagi. Otóż to co zadecydowało, że właśnie 2 maja jest świętem naszego symbolu narodowego, to wydarzenia z przeszłości i ich symbolika. 2 maja 1945 roku polscy żołnierze z I Dywizji Kościuszkowskiej zdobywając Berlin, zatknęli białoczerwoną flagę na Kolumnie Zwycięstwa i Reichstagu. W ten oto sposób zademonstrowaliśmy naszą obecność podczas tego przełomowego wydarzenia.

Biel i czerwień już od średniowiecza były polskimi barwami narodowymi i nie zmieniały się na przestrzeni  wieków. Barwy na naszej fladze symbolizują miłość do ojczyzny i jej obywateli,  a także uczciwość polskich obywateli wobec siebie i narodu. Ten dzień przypomina nam  o czym każdy Polak powinien pamiętać.

Od dziś wywieszając flagę, nie tylko podziwiajmy piękny symbol, który łączy nas wspólną historią, ale także zwróćmy uwagę na to, co przekazują nam barwy na naszej fladze.                                                       Toteż drugiego maja pokażmy, że jesteśmy dumni z bycia Polakami.

Wywieśmy flagi narodowe!