Nie żyje Teresa Jasztal, posłanka SLD w latach 1995-2005

Nie żyje Teresa Jasztal, nasza Koleżanka, posłanka na Sejm w latach 1995-2005

W wieku 83 lat odeszła Teresa Jasztal – posłanka na Sejm II, III i IV kadencji, nauczycielka i działaczka związkowa. Mandat poselski uzyskiwała w okręgach wrocławskich nr 50 i nr 3 z listy Sojuszu Lewicy Demokratycznej. Była parlamentarzystka zmarła 31 grudnia 2023 r.

Absolwentka studiów na Wydziale Filozoficzno-Historycznym Uniwersytetu Wrocławskiego (1976 r.). Pracowała jako nauczycielka, była też dyrektorką szkoły oraz wizytatorem w urzędzie dzielnicowym we Wrocławiu (1976-1990). W Związku Nauczycielstwa Polskiego działała od lat 60. Zasiadała w zarządzie głównym i pełniła funkcję prezesa okręgu dolnośląskiego.

W Sejmie II kadencji pracowała w Komisji Samorządu Terytorialnego i Polityki Regionalnej, a także Komisji Spraw Zagranicznych. Z kolei w trakcie III kadencji była członkinią Komisji Edukacji, Nauki i Młodzieży oraz Komisji Samorządu Terytorialnego i Polityki Regionalnej. Natomiast w trakcie sprawowania mandatu poselskiego w IV kadencji była wiceszefową Komisji Edukacji, Nauki i Młodzieży, jak i przewodniczącą Komisji Równego Statusu Kobiet i Mężczyzn. Ponadto, należała do Komisji Regulaminowej i Spraw Poselskich oraz Komisji Nadzwyczajnej ds. zmian w Regulaminie Sejmu RP. Sejm uczcił jej pamięć na początku obrad 16 stycznia br.

Pogrzeb Teresy Jasztal odbędzie się we Wrocławiu na cmentarzu przy ulicy Grabiszyńskiej 10.01.2024 o godz. 11.00.

PS. jeden z wielu artykułów o aktywności posłanki w komisji edukacji

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!