Władze regionalne - Województwo Świętokrzyskie

ANDRZEJ SZEJNA  - poseł na Sejm IX kadencji, wiceprzewodniczący Nowej Lewicy, przewodniczący Rady Wojewódzkiej Nowej Lewicy Województwa Świętokrzyskiego,

W 1998 ukończył studia w Szkole Głównej Handlowej (finanse i bankowość), a w 1999 na Uniwersytecie Warszawskim (prawo). Od czerwca do sierpnia 1996 był stypendystą naukowym w Wiedniu w Wirtschaftsuniversität Wien. Odbył aplikację w Okręgowej Izbie Radców Prawnych w Warszawie, uzyskując uprawnienia radcy prawnego.

W latach 1997–1999 był dwukrotnie wybrany Przewodniczącym Parlamentu Studentów Rzeczypospolitej Polskiej oraz członkiem Prezydium Rady Głównej Szkolnictwa Wyższego. Był członkiem Komisji ds. Kredytów i Pożyczek Studenckich przy MEN.

Od 1995 do 1997 zajmował stanowisko pełnomocnika rektora SGH, był w tym okresie asystentem stażystą w Katedrze Prawa Międzynarodowego SGH. W latach 1997–2000 pełnił funkcję wiceprezesa zarządu Fundacji SGH. W lutym 2000 został nauczycielem akademickim, a w lipcu 2001 prodziekanem Wydziału Stosunków Międzynarodowych Wyższej Szkoły Ubezpieczeń i Bankowości w Warszawie.

W latach 2002–2003 był wiceprzewodniczącym, a następnie przewodniczącym rady nadzorczej II NFI S.A. Pełnił funkcję doradcy Wiesława Ciesielskiego, wiceministra w Ministerstwie Finansów (2001–2003). Od 1 kwietnia 2003 do 1 stycznia 2004 zajmował stanowisko podsekretarza stanu w Ministerstwie Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej, następnie do kwietnia 2004 był wiceprezesem w PAIiZ S.A. Od kwietnia do czerwca tego samego roku pełnił funkcję podsekretarza stanu ds. europejskich w Urzędzie Komitetu Integracji Europejskiej.

Należy do Sojuszu Lewicy Demokratycznej, zasiadał w radzie krajowej tej partii, był do 2003 członkiem Krajowego Komitetu Wykonawczego SLD i krajowym pełnomocnikiem Koalicyjnego Komitetu Wyborczego SLD-UP w 2002. W 2000 pracował podczas kampanii prezydenckiej w sztabie wyborczym Aleksandra Kwaśniewskiego, odpowiadając za obsługę prawną.

W czerwcu 2004 został wybrany na posła do Parlamentu Europejskiego. Do 2007 pełnił w PE funkcje wiceprzewodniczącego Komisji Stanowienia Prawa oraz członka delegacji do spraw stosunków z Białorusią. Zasiadał w Grupie Socjalistycznej w Parlamencie Europejskim, kierował delegacją polską w tej frakcji. W październiku 2019 roku wybrany na posła na Sejm Rzeczypospolitejj Polskiej.

EDYTA PARANDYK - Sekretarz Rady Wojewódzkiej SLD Województwa Świętokrzyskiego:

Z wykształcenia politolog, absolwentka Akademii Świętokrzyskiej w Kielcach. Swoją przygodę polityczną rozpoczęła w 1997 roku przystępując do Socjaldemokracji Rzeczypospolitej Polskiej oraz Frakcji Młodych SdRP.  Członkini Sojuszu Lewicy Demokratycznej od początku jego powstania, tj. 1999 roku. Członek Rady Miejskiej SLD w Kielcach oraz Rady Wojewódzkiej SLD  kilku kadencji . Od 2009 roku pełniła funkcję skarbnika Rady Wojewódzkiej SLD, obecnie jest członkiem Zarządu Miejskiego SLD w Kielcach. Od 2012 roku przewodnicząca koła nr 2 w Kielcach.

Pracowała w Narodowym Funduszu Zdrowia a od 10 lat jest pracownikiem Rady Wojewódzkiej SLD.

W wolnych chwilach poszerza swoją wiedzę na temat historii i polityki Izraela oraz Zjednoczonych Emiratów Arabskich, rysuje i fotografuje.

POZOSTALI CZŁONKOWIE RADY WOJEWÓDZKIEJ

2. Sadza Jarosław  - wiceprzewodniczący
  3. Stradomska Alicja - wiceprzewodnicząca
  4. Wieczorek Andrzej

DANE KONTAKTOWE DO PRZEWODNICZĄCEGO WKR:

Adam Jaskóła, 533 139 004

WOJEWÓDZKI SĄD PARTYJNY

1. Dziewirz Alfred
  2. Gąska Grzegorz
  3. Obara Alicja
  4. Wójcik Rafał
  5. Zieja Aleksy

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!
W związku z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2016/679 o ochronie danych, wyrażam zgodę na gromadzenie, przetwarzanie oraz wykorzystywanie przez Sojusz Lewicy Demokratycznej przekazanych przeze mnie danych osobowych w celach informacyjnych i promocyjnych związanych z działalnością Sojuszu Lewicy Demokratycznej, w celach administracyjnych na użytek newslettera, w szczególności wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną newslettera oraz informacji o przedsięwzięciach organizowanych lub współorganizowanych przez Sojusz Lewicy Demokratycznej, a także informacji o bieżących wydarzeniach politycznych. Czytaj dalej...

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…